Masové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami
- Jan
- 11. 7. 2023
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 27. 11. 2023
Po delší době jsem vytáhl strojek na těstoviny a nakoupil semolinovou mouku. Na toto letní počasí jsem se těšil celou zimu. Většina surovin je čerstvých ze zahrady, žádné polotovary, vše má takovou chuť a vůni, jakou má mít. Jen na rajčata si ještě musím počkat.

Každopádně jsem vytáhl provizorní kuchyňský stůl na naši malou zahradu za domem a pěkně pod širým nebem si připravil domácí těstoviny. Dělat těstoviny venku má hned několik výhod, neudělám si doma bordel a těstoviny si můžu jednoduše a rychle nasušit. Na oběd tak byly masové koule s rajčatovou omáčkou. Recept níže.

Ingredience
Těstoviny:
200 g semolinové mouky
2 vejce
Omáčka s masovými koulemi:
500 g mletého masa (ideálně mix hovězího a vepřového)
40 g strouhanky
100 g nastrouhaného parmazánu
1 ks vejce
1 ks najemno nakrájené cibule
Hrst najemno nakrájené petrželky
Hrst čerstvé bazalky
3 stroužky česneku najemno nebo prolisované
Olej na smažení
2 plechovky rajčat
3 ks bobkového listu
Sůl
Pepř
Příprava těstovin:
Smíchám mouku s vejcem a hnětu. Jakmile je těsto dostatečně propracované, tak dám na chvilku odpočinout v potravinové fólii do lednice.
Po cca půl hodince si těsto postupně rozválím ve stroji na těstoviny na stupeň 2 a následně projedu těsto nástavcem podle tipu těstovin. Já zvolil tagliatelle.
Čerstvé těstoviny si odložím bokem (ještě promoučím, aby se neslepily) a zbytek případně nasuším na později.
Příprava omáčky s masovými koulemi:
Do mísy si dám maso, půlku parmazánu, petrželku, vejce, strouhanku, sůl, pepř.
Následně vše ručně propojíme a ideálně v namočených dlaních vytvarujeme masové koule, které odložíme bokem na talíř.
Poté si najemno nakrájíme cibuli a česnek.
Vše je připraveno, tak už nezbývá než vzít velkou pánev, přidat cca 3 lžíce olivového oleje.
Na rozehřátou pánev vložíme masové koule. Jakmile se nám koule zatáhnou, tak přidáme cibuli. Po zhnědnutí cibule přidáme i česnek. Masové koule by měly být lehce připečené a cibule nahnědlá. V tento moment přidáme dvě plechovky rajčat (případně adekvátní množství čerstvých) a bobkový list. Osolíme, opepříme a necháme cca 10 minut povařit.
Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejeme vodu na těstoviny, kterou pořádně osolíme. Jakmile přijde k varu, tak vložíme těstoviny. Uvaříme tak, aby byly „al dente“.
Následně scedíme a pošleme je do velké pánve s masovými koulemi a rajčatovou omáčkou. Promícháme.
Servírujeme posypané velkou dávkou sýru a čerstvé bazalky.
Tak čau mňau, Jan
Comments