top of page

Masové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 11. 7. 2023
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 27. 11. 2023

Po delší době jsem vytáhl strojek na těstoviny a nakoupil semolinovou mouku. Na toto letní počasí jsem se těšil celou zimu. Většina surovin je čerstvých ze zahrady, žádné polotovary, vše má takovou chuť a vůni, jakou má mít. Jen na rajčata si ještě musím počkat.



Každopádně jsem vytáhl provizorní kuchyňský stůl na naši malou zahradu za domem a pěkně pod širým nebem si připravil domácí těstoviny. Dělat těstoviny venku má hned několik výhod, neudělám si doma bordel a těstoviny si můžu jednoduše a rychle nasušit. Na oběd tak byly masové koule s rajčatovou omáčkou. Recept níže.



Ingredience

Těstoviny:

200 g semolinové mouky

2 vejce


Omáčka s masovými koulemi:

500 g mletého masa (ideálně mix hovězího a vepřového)

40 g strouhanky

100 g nastrouhaného parmazánu

1 ks vejce

1 ks najemno nakrájené cibule

Hrst najemno nakrájené petrželky

Hrst čerstvé bazalky

3 stroužky česneku najemno nebo prolisované

Olej na smažení

2 plechovky rajčat

3 ks bobkového listu

Sůl

Pepř


Příprava těstovin:

Smíchám mouku s vejcem a hnětu. Jakmile je těsto dostatečně propracované, tak dám na chvilku odpočinout v potravinové fólii do lednice.


Po cca půl hodince si těsto postupně rozválím ve stroji na těstoviny na stupeň 2 a následně projedu těsto nástavcem podle tipu těstovin. Já zvolil tagliatelle.


Čerstvé těstoviny si odložím bokem (ještě promoučím, aby se neslepily) a zbytek případně nasuším na později.


Příprava omáčky s masovými koulemi:

Do mísy si dám maso, půlku parmazánu, petrželku, vejce, strouhanku, sůl, pepř.


Následně vše ručně propojíme a ideálně v namočených dlaních vytvarujeme masové koule, které odložíme bokem na talíř.


Poté si najemno nakrájíme cibuli a česnek.


Vše je připraveno, tak už nezbývá než vzít velkou pánev, přidat cca 3 lžíce olivového oleje.


Na rozehřátou pánev vložíme masové koule. Jakmile se nám koule zatáhnou, tak přidáme cibuli. Po zhnědnutí cibule přidáme i česnek. Masové koule by měly být lehce připečené a cibule nahnědlá. V tento moment přidáme dvě plechovky rajčat (případně adekvátní množství čerstvých) a bobkový list. Osolíme, opepříme a necháme cca 10 minut povařit.


Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejeme vodu na těstoviny, kterou pořádně osolíme. Jakmile přijde k varu, tak vložíme těstoviny. Uvaříme tak, aby byly „al dente“.


Následně scedíme a pošleme je do velké pánve s masovými koulemi a rajčatovou omáčkou. Promícháme.


Servírujeme posypané velkou dávkou sýru a čerstvé bazalky.


Tak čau mňau, Jan




Comments


bottom of page