top of page

Zelňačka

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 15. 3. 2020
  • Minut čtení: 1

Je to taková ta česká klasika. Zelňačka, hutná a vydatná polévka, plná dobrých věcí. Jedná se o jednoduchý recept, který je rychlý na přípravu a můžete ho mít jako hlavní chod. Já jsem udělal velký kastrol a měli jsme na dva dny vystaráno.

Pár chytrých rad, než začnete vařit. Nejlepší je, použít kysané zelí domácí. Brambory do zelňačky si připravte zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Do polévky můžete dát dobrou klobásku nebo uzené maso, záleží na vás. Drcený kmín je lepší než celý. Dá polévce výraznější chuť. Stejně tak je tomu i s pepřem. A to hlavní - zelňačka je nejlepší na druhý den.

Suroviny na 6 porcí:

500 g bílého kysaného zelí

200 g klobásky nebo vařeného uzeného masa (ideálně žeber)

2 střední cibule

2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje

4 větší brambory

Zakysanou smetanu

3 lžíce hladké mouky

1,2 l kuřecího vývaru nebo vody

3 lžíce krupicového cukru

Špetka čerstvého drceného kmínu

3 lžíce mleté červené papriky

2 bobkové listy

Sůl, pepř

Postup:

V kastrolu rozehřejeme sádlo nebo olej, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme drcený kmín, mletou papriku, hladkou mouku a umícháme růžovou jíšku. Z vlastní zkušenosti radím, abyste si jíšku hlídali a rychle míchali, má tendenci se rychle připálit. Jíšku zalijeme studeným kuřecím vývarem nebo vodou a dobře promícháme, aby nám ve vodě nezůstaly hrudky.

Kysané zelí vymačkáme (nálev si odložíme), překrájíme a přidáme do vývaru i s třetinou kyselého nálevu. Přidáme bobkové listy a vaříme na mírném ohni zhruba 20-25 minut. Na závěr přidáme brambory, uzené maso nebo klobásku, vyjmeme bobkové listy a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Zelňačku podáváme se lžící zakysané smetany.

Jan


Comments


bottom of page