top of page

Loupáky

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 26. 3. 2020
  • Minut čtení: 2

Loupák, to je dětství, to je rohlík sladký tak akorát, to je dokonalá snídaně a taky česká klasika? Je několik loupákových gangů. Někdo ho rád samotný, někdo si ho namáčí do kakaa nebo kávy, někdo dává přednost máslu a marmeládě. Variant je prostě hodně a všechny jsou výborné, pokud je loupák domácí.

Receptů na loupáky najdete na internetu hodně. Všechny jsou víceméně podobné. U mě ale zvítězil ten, který jsem před pár lety našel na blogu Kublanka. Mega dobrý blog, plný skvělých receptů. Určitě navštivte. Největším plus tohoto receptu je, že z loupáků nemáte na druhý den šutr a zůstanou vám po delší dobu vlahé.

Suroviny:

Kašička z bílé mouky a vody:

25 g hladké mouky

125 ml vody

Těsto:

475 g hladké mouky 40 g cukru krupice 7 g sušeného droždí 5 g soli 150 ml plnotučného mléka pokojové teploty 40 g změklého másla 1 vejce 1 žloutek na potření mák na posypání

Postup:

Nejdříve si připravíme kašičku. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky a 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2-3 minuty). Směs by měla zhoustnout. Směs se nesmí vařit. Tudíž nesmí přijít do bodu varu. Hotovou směs poznáme tak, že nám zhoustne na bílou gelovitou hmotu.

Tuto směs poté necháme vychladnou na pokojovou teplotu v menší misce a vrhneme se na přípravu těsta.

Do větší mísy si dáme hladkou mouku, přidáme cukr krupici nebo krystal, sůl, sušené droždí a změklé máslo. Tuto směs pořádně promneme prsty, aby nám v míse nezůstaly žádné hrudky másla.

Následně do těsta přidáme vychladlou směs (kašičku), vejce, 150 ml plnotučného mléka, vypracujeme hladké a vláčné těsto (5-10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).

Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme ho na 10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.

Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 minut).

Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté loupáky, potřeme prošlehaným žloutkem a posypeme mákem.

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.

Tak se do toho pusťte!

Jan

コメント


bottom of page