top of page

Falafel s medvědím česnekem a tahini omáčkou

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 3. 4. 2021
  • Minut čtení: 1

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, a tak jsem si na Velký pátek přivstal a vyrazil do blízkého Kněžpolského lesa.

Jelikož jsem si ve čtvrtek zapomněl nakoupit, tak jsem byl odsouzený pro to, co dům dá. Zásoba cizrny pro falafel přímo vybízela a medvědího česnek si o to taky vyloženě říkal. Výsledkem byl falafel s medvědím česnekem a tahini omáčkou.



Co je to falafel?

Falafel je fritovaná kulička nebo placka z cizrny, popřípadě z jiného bobu. Pochází z Egypta a je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Často se podává s pita chlebem, tahini (sezamovou) omáčkou, jogurtovou omáčkou, humusem nebo jen tak se zeleninou.



Ingredience:

Falafel:

1 hrnek suché cizrny

1/2 hrnku zeleného hrášku

1 lžička sody na pečení

1 hrnek najemno nakrájené šalotky

2 hrnky medvědího česneku, jarní cibulku a trošku petrželky

3 stroužky prolisovaného česneku

1 lžička prdopeče

1 ½ lžičky drceného římského kmínu

½ lžičky mletého koriandru

1 lžička soli

½ čerstvě namletého pepře

½ hrnku mouky nebo hrašky

Olej na smažení

1 lžička koření zatar (pokud nemáte, tak nevadí)

Citron k servírování


Tahini omáčka:

½ hrnku tahini

2 stroužky česneku – prolisované

¾ hrnku vody

Šťáva z jednoho citrónu

Sůl, pepř


Postup:

Den předem si naložte hrnek cizrny do vody spolu s lžičkou sody na pečení. Nechte nabobtnat 12-24 h. Podle toho, kolik máte času. Po uplynutí času přeceďte.



Připravte si mixér a do něj dejte všechny ingredience – cizrnu, bylinky, klasický česnek, mouku, prášek do pečiva, koření. Vše následně rozmixujte.



Ze směsi udělejte menší kuličky a ty následně usmažte na středně velkém ohni nebo stupni.



Mezitím co se vám smaží kuličky si můžete přichystat tahini omáčku. Je to jednoduché. Do mísy dáte všechny suroviny a pořádně zamícháte nebo můžete prohnat tyčovým mixérem.



Falafel servírujte s omáčkou, citronem a kořením zatar.


Zdárek! Jan

Comments


bottom of page