Falafel s medvědím česnekem a tahini omáčkou
- Jan
- 3. 4. 2021
- Minut čtení: 1
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, a tak jsem si na Velký pátek přivstal a vyrazil do blízkého Kněžpolského lesa.

Jelikož jsem si ve čtvrtek zapomněl nakoupit, tak jsem byl odsouzený pro to, co dům dá. Zásoba cizrny pro falafel přímo vybízela a medvědího česnek si o to taky vyloženě říkal. Výsledkem byl falafel s medvědím česnekem a tahini omáčkou.

Co je to falafel?
Falafel je fritovaná kulička nebo placka z cizrny, popřípadě z jiného bobu. Pochází z Egypta a je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Často se podává s pita chlebem, tahini (sezamovou) omáčkou, jogurtovou omáčkou, humusem nebo jen tak se zeleninou.

Ingredience:
Falafel:
1 hrnek suché cizrny
1/2 hrnku zeleného hrášku
1 lžička sody na pečení
1 hrnek najemno nakrájené šalotky
2 hrnky medvědího česneku, jarní cibulku a trošku petrželky
3 stroužky prolisovaného česneku
1 lžička prdopeče
1 ½ lžičky drceného římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
1 lžička soli
½ čerstvě namletého pepře
½ hrnku mouky nebo hrašky
Olej na smažení
1 lžička koření zatar (pokud nemáte, tak nevadí)
Citron k servírování
Tahini omáčka:
½ hrnku tahini
2 stroužky česneku – prolisované
¾ hrnku vody
Šťáva z jednoho citrónu
Sůl, pepř
Postup:
Den předem si naložte hrnek cizrny do vody spolu s lžičkou sody na pečení. Nechte nabobtnat 12-24 h. Podle toho, kolik máte času. Po uplynutí času přeceďte.

Připravte si mixér a do něj dejte všechny ingredience – cizrnu, bylinky, klasický česnek, mouku, prášek do pečiva, koření. Vše následně rozmixujte.

Ze směsi udělejte menší kuličky a ty následně usmažte na středně velkém ohni nebo stupni.

Mezitím co se vám smaží kuličky si můžete přichystat tahini omáčku. Je to jednoduché. Do mísy dáte všechny suroviny a pořádně zamícháte nebo můžete prohnat tyčovým mixérem.

Falafel servírujte s omáčkou, citronem a kořením zatar.
Zdárek! Jan
Comments