Fish & chips
- Jan
- 4. 8. 2021
- Minut čtení: 1
Fish & chips, naše oblíbená prasárnička. Vlastně jsme nikdy tohle jídlo moc nevyhledávali. Dokud ho u nás na přístavu u Baťáku nezačal dělat kuchař Pavel Daněk (Pavle, máváme ploutvičkou). Na tzv. „fiše“, jak říkává paní servírka, jsme začali chodit víc, než je zdrávo. Došlo to tak daleko, že jsme z internetu spojili pár osvědčených receptů a postupů a začali si dělat fiše doma. Dnes se strhla velká poptávka po receptu, tak tady je.

Suroviny pro 4 osoby:
Ryba:
700 g tresky
250 g hladké mouky
¾ lahváče (já jsem použil cca 300 ml Radegastu)
2 lžičky prdopeče (prášku do pečiva)
sůl, pepř

Hranolky:
Cca 600 g brambor – varný typ C
Ocet
Olej
Sůl
Postup přípravy ryby:
Nejprve si nekrájíme tresku na větší kousky, posolíme, popepříme, necháme chvíli odpočívat.
Mezitím si nachystáme těstíčko. Do mísy dáme mouku, kypřící prášek, lžičku soli a cca 300 ml piva. Vše smícháme, až je těstíčko bez hrudek. I těstíčko necháme chvilku odpočinout a nachystáme si v kastrůlku olej. Ten rozpálíme jak na řízky.
Následně obalíme tresku v těstíčku a smažíme v kastrůlku do zlatova. Žádná věda.

Postup na přípravu hranolků:
Brambory nakrájíme na hranolky
Ve větším kastrolu přivedeme vodu k varu, přidáme ocet a v octu brambory cca 6 minut povaříme. Budou mít díky tomu křupavou krustu.
Následně je scedíme, propláchneme studenou vodou, opět scedíme a necháme na utěrce vyschnout.
Mezitím si troubou rozpálíme na nejvyšší stupeň. Jakmile je trouba rozpálená, tak dáme brambory na plech, zakapeme olejem a dáme péct, dokud nebudou trošku hnědé. Nebo můžete brambory klasicky usmažit.
No a pak to vše dáte na talíř a dáte k tomu majonézu. My jsme ji smíchali s pažitkou. Někdy si děláme tatarku s nakládaným okurkem. Možností je fůra.
A to je celá věda.

Jan
Comments