top of page

Fish & chips

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 4. 8. 2021
  • Minut čtení: 1

Fish & chips, naše oblíbená prasárnička. Vlastně jsme nikdy tohle jídlo moc nevyhledávali. Dokud ho u nás na přístavu u Baťáku nezačal dělat kuchař Pavel Daněk (Pavle, máváme ploutvičkou). Na tzv. „fiše“, jak říkává paní servírka, jsme začali chodit víc, než je zdrávo. Došlo to tak daleko, že jsme z internetu spojili pár osvědčených receptů a postupů a začali si dělat fiše doma. Dnes se strhla velká poptávka po receptu, tak tady je.


Suroviny pro 4 osoby:


Ryba:

700 g tresky

250 g hladké mouky

¾ lahváče (já jsem použil cca 300 ml Radegastu)

2 lžičky prdopeče (prášku do pečiva)

sůl, pepř



Hranolky:

Cca 600 g brambor – varný typ C

Ocet

Olej

Sůl


Postup přípravy ryby:

Nejprve si nekrájíme tresku na větší kousky, posolíme, popepříme, necháme chvíli odpočívat.

Mezitím si nachystáme těstíčko. Do mísy dáme mouku, kypřící prášek, lžičku soli a cca 300 ml piva. Vše smícháme, až je těstíčko bez hrudek. I těstíčko necháme chvilku odpočinout a nachystáme si v kastrůlku olej. Ten rozpálíme jak na řízky.

Následně obalíme tresku v těstíčku a smažíme v kastrůlku do zlatova. Žádná věda.



Postup na přípravu hranolků:

Brambory nakrájíme na hranolky


Ve větším kastrolu přivedeme vodu k varu, přidáme ocet a v octu brambory cca 6 minut povaříme. Budou mít díky tomu křupavou krustu.


Následně je scedíme, propláchneme studenou vodou, opět scedíme a necháme na utěrce vyschnout.

Mezitím si troubou rozpálíme na nejvyšší stupeň. Jakmile je trouba rozpálená, tak dáme brambory na plech, zakapeme olejem a dáme péct, dokud nebudou trošku hnědé. Nebo můžete brambory klasicky usmažit.


No a pak to vše dáte na talíř a dáte k tomu majonézu. My jsme ji smíchali s pažitkou. Někdy si děláme tatarku s nakládaným okurkem. Možností je fůra.


A to je celá věda.



Jan


Comments


bottom of page