top of page

Japonská snídaně - Tamago Kake Gohan

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 29. 12. 2022
  • Minut čtení: 1

Máte rádi syté snídaně? Pro mě je snídaně hlavní jídlo dne. Nemám po ránu problém s jakoukoliv porcí, a proto je pro mě Tama Kake Gohan velkým objevem, který si určitě taky oblíbíte. Tamago kake gohan, v překladu „vejce na rýži“ je oblíbené japonské snídaňové jídlo, které se skládá z vařené japonské rýže posypané nebo smíchané se syrovým vejcem a sójovou omáčkou. Já ještě přidávám zeleninu dle aktuální situace v naší lednici - opečenou brokolici, klíčky, mrkev na julienne, avokádo, řasu nori, nakládaný zázvor, baby špenát nebo houby. Tohle jídlo nemusí být pouze snídaní, ale může zastoupit i oběd nebo večeři.



Rýžovou misku si můžete doplnit, jak se vám zlíbí! Žloutkomilci můžou také přidat o žloutek navíc.


Ingredience na 2 porce:

Extra panenský olivový olej na pokapání

2 až 3 šálky velmi horké vařené rýže

2 vejce

krapet tamari

1 jarní cibulka, jemně nakrájená nebo něco jiného zeleného

sezamová semínka na posypání



Volitelné přílohy:

žloutky navíc

baby špenát

na tenké plátky nakrájené nori

nakládaný zázvor

kapka rýžového octa

plátky avokáda

houby

klíčky

brokolice

mrkev atd.



Postup:

Nejprve si uvařte rýži. Pro tento recept se hodí krátkozrnná bílá nebo hnědá rýže, pokud je čerstvě uvařená a horká ze sporáku (nebo z rýžovaru). Zkoušel jsem dlouhozrnnou a různé bio odrůdy, ale nedoporučuji, tady bych šel na jistotu.


Uvařenou rýži rozdělte do dvou misek. Do každé misky s horkou rýží přidejte jedno vejce, zakápněte tamari nebo sójovou omáčkou a energicky míchejte, aby se vejce jemně vařilo a obalilo rýži, čímž získá krémovou konzistenci.



Každou misku doplňte o vámi zvolené přísady, můžete posypat sezamovými semínky. Podávejte se sójovou omáčkou nebo tamari na dochucení.

Comments


bottom of page