Kuře na bílém víně s rozmarýnem
- Jan
- 12. 2. 2021
- Minut čtení: 2
Toto kuře jsem poprvé pekl asi čtyři roky zpět, když jsme pozvali naše mamky na slavnostní oběd do nového bytu. Na recept jsem narazil v kuchařce bujkitchen a teď jsem ho po letech zase vylovil. Sám se divím, že kuře nepečeme častěji. Není s tím moc práce a kuře je prostě kuře, ještě když je domácí. My si pro to své jezdíme do nedalekých Polešovic. Pokud budete dodržovat postup a teploty, tak vám bude odměnou provoněný a šťavnatý kus masa s křupavou a slanou kůrčičkou.

Suroviny:
jedno celé kuře
150 g změklého másla
pár větviček rozmarýnu nebo jiné bylinky
1 cibule
30 ml olivového oleje
cca 300 g cherry rajčat
3 mrkve
300 ml bílého vína
sůl

Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C – spodní i vrchní ohřev.
Poté si umyjete kuře, osušíte ho utěrkou, pomažete máslem, kousky másla dáte i pod kůži a následně vmasírujete ze všech stran do kuřete sůl. Lžičku soli vložíte i do kuřete, spolu se zbylým máslem a několika větvičkami rozmarýnu.
Pak kuře vložíte do zapékací mísy, ideálně i s vrchním poklopem. Já použil takovou tu skleněnou mísu.
Následně si nachystáte zeleninu, omyjete rajčata, oloupete cibuli, nakrájíte na čtvrtiny a přidáte ke kuřeti do mísy. Pokud byste chtěli mít extra křupavou kůrčičku, tak si ve velkém kastrolu, který je vhodný i na pečení v troubě, rozehřejete olivový olej a orestujete na něm cca 5 min kuře z každé strany. Já neměl zrovna po ruce ani mísu, ani čas. Tak jsem tento krok přeskočil, ale i tak bylo kuře skvělé.

Teď už jen zbývá podlít celý obsah bílým vínem.
Kuře následně pečete cca 45 min s víkem a pak dalších 45 min bez víka, za občasného přelití výpekem.
Je jen na vás s čím si kuře následně dáte, my jsme tentokrát zvolili klasiku a to rýži.

Tak s chutí do toho!
Jan
Comments