Miska plná pečených brambor, restované zeleniny a bylinek
- Jan
- 15. 1. 2023
- Minut čtení: 2
Recept na tuhle misku vznikl náhodou. Jeden večer jsme měli doma pouze pár surovin, které máme většinou po celý rok při ruce – brambory, kukuřici, hrášek, česnek a vajíčko. Museli jsme se tedy s těmito ingrediencemi poprat a vytvořit z nich něco poživatelného. Nakonec jsem dal brambory s česnekem do trouby, hrášek s kukuřicí na pánvičku, přidal jsem koření, bylinky a dílo bylo hotovo.

Každopádně musím říct, že jsme byli mile překvapeni výsledkem! Tyto čtyři ingredience se skvěle doplňují a vytvořily rychlou a relativně levnou večeři. Takže, i když se vám zdá, že máte doma jen málo ingrediencí k dispozici, nezoufejte. S trochou kreativity a experimentování můžete vytvořit skvělé jídlo i z toho nejjednoduššího seznamu surovin.

Tady je naše nejčastější verze. Pokud některé ze surovin nemáte, tak nevadí. Základ jsou pečené brambory, česnek, hrášek a kukuřice, pak už je to na vás.
Ingerdience (2 porce):
5 větších brambor
1 větší hrnek kukuřice
1 větší hrnek hrášku
3 celé česneky
3 lžíce majonézy
Lžíci čerstvě nakrájeného rozmarýnu
1 lžičku koření sumah (když nemáte, tak nevadí)
Sůl/pepř
Půl hrnku slaniny na kostečky
2 vajíčka
Čerstvá pažitka nebo koriandr na posypání
Postup:
Nejprve si zapneme troubu na 220 °C
Mezitím si vyložíme velký plech pečícím papírem.
Očistíme si brambory a nakrájíme na hranolky. Záleží na vás, jestli necháte slupku nebo ne. Tyto brambory vložíte na připravený plech.
Následně vezmete 3 celé česneky a rozpůlíte je nožem, tak abyste je po upečení mohli vymačkat. Česneky přidáte rovněž na plech.

Vše na plechu pokapete olivovým olejem a ručně ještě na plechu promícháte, ať se vše obalí malou vrstvou oleje.
Vložíte do trouby a necháte péct na 220 °C, než se na bramborách začne tvořit kůrka. Česnek musíte hlídat, aby se nespálil, bude v troubě o polovinu méně času než brambory. Chce to vychytat. Po vytáhnutí česneku můžete dát na jeho místo nakrájenou slaninu.

V mezičase si uděláme z pečeného česneku a majonézy směs. Jednoduše česnek vymačkáme do majonézy a vidličkou propojíme. Taky si uděláme vajíčka na hniličko. Je asi více způsobů, jak vajíčko uvařit. Já to dělám odjakživa tak, že dám vodu do hrnce, přivedu k varu, pak lžicí vložím vejce, nechám vařit 7 minut a dám do studené vody schladit.

10 minut před vytažením plechu z trouby ještě posypeme brambory čerstvě nakrájeným rozmarýnem. Také si můžeme zrovna rozpálit pánvičku zakáplou olivovým olejem a orestujeme na ní hrášek a kukuřici. Používám většinou mraženou.
Jakmile mají brambory zlatavou barvu s mírně připálenými okraji, tak je čas je z trouby vytáhnout. Následně je posolím a popráším sumahem (lehce kyselé koření, které se často používá v arabských zemích).

Do připravených misek pak dávám: brambory, hrášek, kukuřici, kápnu směs majonézy s česnekem, doprostřed vložím rozpůlené vejce, na vejce nasypu slaninu a celou tuto směs posypu čerstvým koriandrem nebo pažitkou. Podle období můžete přidat to, co máte zrovna na zahradě. Šalvěj, majoránku, medvědí česnek atd.

Vyzkoušeli jste tento recept? Tak to musím vidět! Označte @jsem_jan_ na Instagramu.
Comentários