top of page

Onigirazu aka rýžové buchétky

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 6. 2. 2021
  • Minut čtení: 3

Máte rádi sushi? Tak tohle jídlo se vám bude líbit. Někteří mu říkají japonský sendvič, někdo velké sushi na cestu. Moje žena tenhle japonský evergreen překřtila jednoduše na rýžovou „buchétku“ a světe div se, tento název se ujal i u našich kamarádů.



K tomuhle jídlu jsem se dostal díky naší kámošce Kataríně, která nás ho naučila připravovat přímo u nás doma při vařící návštěvě a zařadilo se na náš seznam pravidelných jídel. Kromě jídla mě zaujal i samotný vznik této buchétky, o kterém jsem se před časem dočetl v knize Světová kuchyně plná bylin a koření od Kateřiny Winterové. Toto jídlo vzniklo cca před 30 lety díky japonskému autorovi manga komiksů Tochimu Ueyamovi. Hlavní postava jeho příběhů Tatínek rád vaří pro svou rodinu, protože jeho manželka to moc neumí a vymyslel tak něco jednoduchého a chutného.


Výsledkem je buchétka z rýže, mořských řas, spousty zeleniny, bylin, ryb, masa, vajec a dalších ingrediencí. Onigirazu je hodně variabilní a záleží hodně na vás, čím si sendvič naplníte.



Suroviny:

250 g rýže

315 ml vody

Špetka soli

Sezam na posypání rýže

4 -5 čtverců nori řasy


Náplň (můžete zvolit řadu variací):

Sezamový olej

Tofu (naložené ve dvou lžičkách sójové omáčky a 5 cm nastrouhaného zázvoru) x místo tofu můžete použít třeba konzervu tuňáka ve vlastní šťávě.

Bílá ředkev nakrájená na julienne

Mrkev nakrájená na julienne

Červené zelí nakrájené na jemné nudličky

Avokádo nakrájené na proužky


Můžete použít řadu dalších variací:

- rukola, avokádo, rajčata, ryba, citron, černucha

- salát, vaječná omeleta, opečená slanina, rajče, pepř

- římský salát, hovězí maso na zázvoru, kimči atd.


Ochucená majonéza:

100 g majonézy

50 kečupu

1 lžička sezamového oleje

2 lžíce rýžového octa

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce chilli omáčky Sriracha

1 lžíce burákového másla


Postup:

Rýži vložíme do větší misky, zalijeme studenou vodou a rukou mícháme a promýváme cca 1-2 minuty.

Poté slijeme bílou kalnou vodu a opakujeme promývání rýže ještě 2x. Až je rýže promytá, zalijeme ji

v misce studenou vodou a necháme 15 min. máčet. Poté ji scedíme a necháme v sítku okapat ještě

dalších 15 min. Poté dáme rýži do rýžovaru nebo nepřilnavého hrnce s poklopem, osolíme ji a zalijeme 315 ml vody a vaříme. Pokud vaříme v hrnci, tak jakmile rýže s vodou vře, stáhneme teplotu na co nejnižší tak, aby nám rýže pořád velmi lehce probublávala a vařila a takto ji vaříme 14 minut. Po

uplynutí času v hrnci či programu v rýžovaru by měla být veškerá tekutina absorbována do rýže a

zakrytou rýži necháme ještě 10minut odpočívat. Z rýžovaru přesuneme zakrytou nádobu např. na

dřevěné prkénko, aby nebyla pořád na zdroji tepla a nepřipálila se. Po odpočinutí ji za občasného

promíchání necháme vychládnout na pokojovou teplotu pro tvarování onigirazu.


Mezitím co nám chladne rýže, můžeme nachystat plnivo. Nejprve si uděláme majonézu smícháním všech ingrediencí a dáme bokem.


V případě, že jste se rozhodli pro tofu variantu, tak tofu na pár minut naložíte do marinády ze sójové omáčky a zázvoru. Poté ho z obou stran osmahnete na pánvi na oleji.


Zeleninu si nakrájíte na julienne nudličky, avokádo na proužky a můžeme začít plnit.



Čtverec nori řasy položíte hrubší stranou nahoru do tvaru kosočtverce. Navlhčenou rukou nebo lžící dáte doprostřed řasy první hromádku rýže tak, abyste dokázali řasu posléze zabalit jako dopisní obálku do čtvercového balíčku. Rýži rozprostřete po povrchu řasy a skládáte na ni libovolné suroviny. V případě tofu/tuňákové verze pokládejte v pořadí – rýže, sezam, avokádo, červené zelí, ochucená majonéza, tofu/tuňák, ředkev, mrkev a zakryjte tuto náplň další lžící rýže a pevně zabalte.





Nejprve přitáhněte k sobě cípy řasy po levé a pravé ruce, potom vrchní a spodní cíp. Hranatý balíček zabalte do svačinové fólie a nechte odpočinout skladem dolů. Poté krájejte napůl a to navlhčeným nožem. Můžete si je vzít s sebou druhý den jako svačinu do práce.




Na celý postup se můžete podívat třeba ve výběru stories na ig @katarina.hl



Dejte vědět, jak se dílo podařilo třeba označením v příběhu @jsem_jan_ nebo ve zprávě.


Jan

Comments


bottom of page