Pomalu pečená jehněčí plec s kuskusem a zeleninou
- Jan
- 26. 11. 2023
- Minut čtení: 2
Snad poprvé v životě jsme si koupili jehněčí. Začal jsem si dělat rešerši, co z tohoto typu masa uvařit a ve zkratce, buď jdete na jistotu s kaší nebo můžete zvolit něco více originálního. Nejvíce mě nakonec zaujal marocký recept na pomalu pečené maso s kuskusem a salsou z okurku a granátového jablka. Recept níže.

Ingredience na 4 porce:
Maso a směs koření
1 kg jehněčí plece
70 g změklého másla
3 lžičky soli
1 lžička pepře
1 lžička mletého koriandru
1 lžička římského kmínu
5 stroužků česneku - protlačeného
2 lžičky uzené papriky
½ lžičky kajenského pepře
1 lžička mletého zázvoru
Kuskus
200 g kuskusu
200 g červené cibule
200 g papriky
100 g cukety
100 g rozinek
50 g píniových oříšků volitelně
25 g koriandru nasekaného nahrubo
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
Salsa z granátového jablka
1 granátové jablko
1/2 okurky
2 ks jalapenos
2 lžíce limetkové šťávy
1/2 červené cibule
80 ml olivového oleje
Postup:
Jehněčí maso
Smíchejte všechny koření s máslem dohromady a udělejte pastovitou hmotu.
Ostrým nožem udělejte do jehněčího hluboké vpichy - tím se do masa lépe dostane chuť koření.
Maso následně potřete směsí z másla a koření a vložte do pekáče s víkem. Nechejte ideálně přes noc naležet v lednici.
Další den pečte při 150 °C po dobu 5 hodin v pekáči s víkem. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočívat.
Kuskus
Uvařte kuskus podle návodu na obalu.
Nakrájejte všechnu zeleninu na kostičky o velikosti 1 cm a osmahněte ji na 1 lžíci olivového oleje se špetkou soli.
Smíchejte uvařený kuskus se zeleninou, limetkovou šťávou, rozinkami, piniovými oříšky a koriandrem a nechte stranou, dokud nebude hotový zbytek.
Salsa z granátového jablka
Z granátového jablka vyjměte jádra.
Nakrájejte okurku, červenou cibuli a jalapeňo na malé kousky - podobně velké jako jádra granátového jablka.
Všechny ingredience smíchejte dohromady.

Můžete servírovat. Do hlubší mísy si nandejte kuskus se zeleninou, vložte lehce natrhané jehněčí, polejte výpekem, přidejte salsu a je hotovo.
Jan
Comments