top of page

Pomalu pečená jehněčí plec s kuskusem a zeleninou

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 26. 11. 2023
  • Minut čtení: 2

Snad poprvé v životě jsme si koupili jehněčí. Začal jsem si dělat rešerši, co z tohoto typu masa uvařit a ve zkratce, buď jdete na jistotu s kaší nebo můžete zvolit něco více originálního. Nejvíce mě nakonec zaujal marocký recept na pomalu pečené maso s kuskusem a salsou z okurku a granátového jablka. Recept níže.



Ingredience na 4 porce:


Maso a směs koření


1 kg jehněčí plece

70 g změklého másla

3 lžičky soli

1 lžička pepře

1 lžička mletého koriandru

1 lžička římského kmínu

5 stroužků česneku - protlačeného

2 lžičky uzené papriky

½ lžičky kajenského pepře

1 lžička mletého zázvoru


Kuskus


200 g kuskusu

200 g červené cibule

200 g papriky

100 g cukety

100 g rozinek

50 g píniových oříšků volitelně

25 g koriandru nasekaného nahrubo

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce limetkové šťávy


Salsa z granátového jablka


1 granátové jablko

1/2 okurky

2 ks jalapenos

2 lžíce limetkové šťávy

1/2 červené cibule

80 ml olivového oleje


Postup:


Jehněčí maso


Smíchejte všechny koření s máslem dohromady a udělejte pastovitou hmotu.


Ostrým nožem udělejte do jehněčího hluboké vpichy - tím se do masa lépe dostane chuť koření.


Maso následně potřete směsí z másla a koření a vložte do pekáče s víkem. Nechejte ideálně přes noc naležet v lednici.


Další den pečte při 150 °C po dobu 5 hodin v pekáči s víkem. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočívat.


Kuskus


Uvařte kuskus podle návodu na obalu.


Nakrájejte všechnu zeleninu na kostičky o velikosti 1 cm a osmahněte ji na 1 lžíci olivového oleje se špetkou soli.


Smíchejte uvařený kuskus se zeleninou, limetkovou šťávou, rozinkami, piniovými oříšky a koriandrem a nechte stranou, dokud nebude hotový zbytek.


Salsa z granátového jablka


Z granátového jablka vyjměte jádra.


Nakrájejte okurku, červenou cibuli a jalapeňo na malé kousky - podobně velké jako jádra granátového jablka.


Všechny ingredience smíchejte dohromady.



Můžete servírovat. Do hlubší mísy si nandejte kuskus se zeleninou, vložte lehce natrhané jehněčí, polejte výpekem, přidejte salsu a je hotovo.


Jan

Comments


bottom of page