top of page

Yaki Udon nudle

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 16. 1. 2021
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 18. 1. 2021

Tuhle zimu se snažím v kuchyni experimentovat a vyhledávám hodně asijské recepty. V poslední době jsme si oblíbili kromě smažené rýže s kimchi také jídlo Yaki Udon. Jedná se o japonské restované nudle s názvem Udon. Stačí k nim přidat omáčku, restovanou zeleninu, krevety nebo maso a máte do 20 minut skvělý oběd nebo večeři.



Jaké nudle koupit?

Tyto nudle seženete v několika formách - mražené, chlazené, sušené nebo čerstvé. Já jsem použil čerstvé předvařené nudle, které seženete ve zdravé výživě. Nudle jsem pak dal na několik minut do vroucí vody, jakmile byly všechny rozdělené, tak bylo hotovo. Jeden postřeh. Tyto nudle nevařte příliš dlouho, mají tendenci být kašovité. Sušené nudle udon zase moc nedoporučuji, protože jsou o něco tenčí a nechutnají tak dobře jako ostatní druhy. Ale mám v plánu se v nejbližší době pustit do vlastních nudlí, takže buďte v pozoru.



Ingredience (2 porce):

2 balíčky udon nudlí 200g

6 lžic oleje

100 g krevet nebo kuřecího masa

3 stroužky česneku

2 cibule nakrájené nahrubo

120 g hub (žampiony, shitake)

2 mrkve nakrájené na julienne nudličky

2 jarní cibulky

2 lžíce sójové omáčky

Sůl a pepř



Na omáčku (vše smíchat dohromady):

2 lžíce rybí omáčky

3 lžičky černé sójové omáčky

2 lžičky rýžového octa

2 lžičky cukru

½ lžičky čerstvě nadrceného pepře

2 lžíce sezamového oleje

Špetka soli



Postup:

Nejprve si vezmeme středně velký kastrol a dáme vařit vodu na nudle. Jakmile nám začne voda vřít, tak vložíme nudle do hrnce a postupujeme podle instrukcí na obalu. Mně to zabralo 3 minuty.


Nudle následně scedíme a necháme je chvíli odpočívat.


Mezitím si na větší pánvi rozehřejeme na vyšší stupeň lžíci oleje. Jakmile je pánev rozpálená, přidáme cibuli a 1-2 minuty restujeme. Poté přidáme prolisovaný česnek, mrkev nakrájenou na julienne nudličky, houby nakrájené na půlkolečka a cca 5 minut restujeme. Vše posypeme špetkou soli a pepře.


Celou směs následně přesuneme z pánve na misku, abychom pánev mohli použít na orestování krevet nebo masa.


Pánev opět rozpálíme na vyšší stupeň a přidáme další 2 lžíce oleje. Jakmile je připravená, tak na ni vložíme krevety nebo maso a pár minut restujeme. V průběhu přidáme 2 lžíce sójové omáčky.


Jakmile jsou krevety nebo maso hotové, tak přidáme nudle a restujeme je na prudkém ohni za stálého míchání 1-2 minuty, aby byly rovnoměrně křupavé.


Poté přidáme nachystanou omáčku, promícháme a také orestovanou zeleninu z misky a opět promícháme.

Vypneme vařič, posypeme jarní cibulkou a je hotovo.


Comments


bottom of page