top of page

Zlaté mléko

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 14. 2. 2021
  • Minut čtení: 2

Tak už mám první letošní nachlazení za sebou (doufám) a nebyl to covid, mám na to papír. Každopádně klasická rýmečka proběhla a já jako vždy začal vytahovat heřmánkový a šalvějový čaj a tajně jsem doufal, že stejně rychle jako nachlazení přišlo, tak i odejde. Ale znáte to, léčená rýma trvá týden a neléčená 7 dní. Při hledání babských rad jsem narazil taky na něco, čemu se říká zlaté mléko. Pití se skládalo ze samých dobrých ingrediencí, tak jsem si říkal, že pokud mi to nepomůže, tak to bude minimálně dobře chutnat.





Podle informací na internetu to vypadá, že se jedná o všelék, kterým vyléčíte vše, od bolavé nohy, přes spánek, až po vředy. V jednom se však informace shodovaly. Jedná se o nápoj, jehož hlavní ingrediencí je mléko a kurkuma. Právě kurkuma je tím zázrakem. Prášek z indické rostliny Curcuma longa je díky vzácné kombinaci antioxidačních a protizánětlivých účinků nenahraditelným pomocníkem při očistě těla a boji s každodenním vyčerpáním. Kurkuma je také přirozeným antibiotikem, a mléko zase zdrojem vápníku. Společně se špetkou pepře pak vzniká něco jako „zrýmydostávač“.



Variant na zlaté mléko je řada. Já jsem si zvolil tu nejvoňavější. A než začnete, tak vám dám pár tipů. Léčivé složky kurkumy se rozpouští v tucích. Aby pronikly do krve, kde jsou nejvíce prospěšné, přidejte do nápoje na závěr půl lžičky olivového nebo sezamového oleje. Přidáním špetky pepře zase zvýšíte účinky kurkumy.


Ingredience (2 hrnky):

2 hrnky mléka (můžete použít plnotučné, ale i jakoukoliv náhražku)

2 lžičky mleté kurkumy

¼ lžičky drceného černého pepře

1 cm čerstvého zázvoru nakrájeného nadrobno

lžička mleté skořice

1 celá skořice

špetka kajenského pepře

lžička hřebíčku vcelku

lžíce medu

lžíce másla

½ lžičky olivového nebo sezamového oleje


Postup:

Mléko dáme do kastrolku, přidáme kurkumu, pepř, kajenský pepř, čerstvý zázvor, obě skořice, hřebíček, máslo a mícháme. Jakmile nám začne směs vřít, tak stáhneme na velmi nízký plamen a necháme ještě 5 minut probublávat s občasným zamícháním.


Nakonec přidáme med, kapku oleje, zamícháme, přes sítko přecedíme do nachystaných hrnků a je hotovo.





Nevím, jestli mi recept vyloženě pomohl, ale zařadil se minimálně na náš seznam nápojů k večernímu filmu. Je to fakt dobrota.


Jan

Comments


bottom of page