Grilovaná panenka s pečenými bramborami, brokolicí a domácí tatarkou
- Jan
- 29. 1. 2023
- Minut čtení: 2
To vám bylo lidi taaak výborné! Grilovaná panenka s pečenými bramborami, brokolicí a domácí tatarkou mě dnes mile překvapila a jenom potvrdila, že v jednoduchosti je síla. Toto jídlo je skvělou volbou pro rodinnou grilovačku, víkendový oběd nebo večeři. Recept vám ukáže, jak připravit křehkou a šťavnatou panenku provoněnou rozmarýnem, doplněnou chutnými pečenými bramborami, brokolicí a domácí tatarkou.

Ingredience pro 4 osoby:
500 g vepřové panenky
6 velkých brambor
1 menší brokolice
3 stroužky česneku
Olivový olej
Lžíce čerstvě nakrájeného rozmarýnu
Sůl/pepř podle chuti

Ingredience na domácí tatarku
4 lžíce majonézy
½ lžíce hořčice
2 středně velké nakládané okurky nakrájené najemno
1 menší cibule nakrájená najemno
Sůl/pepř na dochucení

Postup:
Nejlépe den předem si naložte panenku. Nejprve ji omyjte, osušte, očistěte od šlach.
V míse smíchejte 3 lžíce olivového oleje (můžete i více), přidejte tři prolisované stroužky česneku, najemno nakrájený čerstvý rozmarýn, pepř. Vše promíchejte a přidejte panenku. Tuto směs pořádně vmasírujte do masa, krabici nebo mísu uzavřete a nechte přes noc odpočívat v lednici. Pokud jsme zapomněli, tak by mělo být alespoň dvě hodiny ve směsi.
Druhý den nebo za dvě hodiny máme maso odpočaté a můžeme si nachystat zeleninu. Očistíme si brambory, nakrájíme je na hranolky a pořádně propláchneme. Celý postup, jak si udělat křupavé hranolky jsem dával kdysi zde. Pokud nemáte na tento postup čas, tak je důležité hlavně brambory propláchnout v teplé vodě a pak před pečením usušit v utěrce.
Brambory dáme na plech, zakápneme olejem, promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 200 ° C.
Mezitím si ještě očistíme brokolici, rozdělíme ji na menší kousky a dáme vařit na 5 minut do horké vody. Scedíme a počkáme, až začnou brambory v troubě zlátnout, poté přidáme brokolici a pečeme společně, dokud nemá zelenina lehce spálenou krustu.
Zatímco se zelenina peče, tak si rozpálíme ideálně litinovou pánev. Na ní zatáhneme maso, aby si udrželo šťavnatost, celý proces trvá cca 5 min a poté ho vložíme péct na dalších cca 20 min také do trouby.
Trošku to chce odhadnout čas, kdy a co začít 😊
Vše máme v troubě, a tak je čas na tatarskou omáčku. Je to zcela jednoduché. Nakrájíme velmi najemno malou cibuli, tři okurky, přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a je to.
Vše nakonec vytáhneme z trouby. Zeleninu dáme do mísy, posolíme, přidáme ještě najemno nekrájený rozmarýn a promícháme. Maso nakrájíme na plátky a dosolíme až na talíři.
Vše nandáme na talíř a dílo je hotovo.
Vyzkoušeli jste tento recept? Tak to musím vidět! Označte @jsem_jan_ na instagramu.
Comentarios